35. Jonas Åkerblom

Jonas Åkerblom, 39, produktspecialist klinisk diagnostik, Strängnäs

Född och uppväxt i Strängnäs, utbildad i tillämpad bioteknik i Uppsala och jobbar idag som produktspecialist inom klinisk diagnostik. Har flyttat hem igen efter 15 år borta och bor i ett hus i Strängnäs tillsammans med min sambo och våra tre små barn som är mitt allt.

Hjärtefråga

Jag brinner framförallt för att jobba för en bättre skola och jag vill jobba för att göra Strängnäs till en av Sveriges bästa skolkommuner. Barn och ungdomar är vår framtid och vi är skyldiga dem och oss själva att ge dem de bästa förutsättningarna de kan få för att få dem att kunna förverkliga sin potential för sin egen och för samhällets skull. Jag vill arbeta för att få de kommunala och privata skolorna att kunna arbeta på samma villkor och att de ska kunna dra nytta av varandras existens och kunna samverka för alla elevers bästa. Vi vill ha en kommun där våra elever både blir stimulerade och utmanade samtidigt som de känner att de trivs i den miljö där de vistas vilket leder till att de vågar och vill göra rätt val i livet.

Vad är din vision för Strängnäs kommun?

Jag vill se en rejäl satsning på skolan där vi ser till att bygga en till grundskola i centrala Strängnäs samtidigt som vi ser till att rusta upp de existerande där de behövs. Strängnäs kommun växer och det måste även synas på våra satsningar på förskolor och skolor. Jag vill även att man ser till att jobba individuellt med de barn som behöver extra stöd för att få fler att ta sig igenom skolan med godkända betyg. Detta samtidigt som vi inte glömmer bort de som känner sig understimulerade utan dessa ska ges extra stimulans för att få dem att nå sin fulla potential. Alla barn och ungdomar ska inte formas i samma mall utan ska få vara individer och vi ska guida dem på deras egna rätta väg. En annan mycket viktig fråga är att barn slanga längre vistelsetid i förskolan när de har en förälder som är föräldraledig och målet här är 30 timmar. Detta är bättre både för barnens utveckling och för föräldrarna.

Vad kan just du bidra med?

Jag har studerat på Universitet i totalt 5 1/2 år varav 4 1/2 år i Uppsala och 1 år i USA vilket har gett mig många bra och nyttiga livserfarenheter. Jag jobbar idag i en nordisk roll som produktspecialist inom klinisk diagnostik på ett globalt bioteknikföretag. Som pappa till tre små barn så är jag dagligen inblandad i Strängnäs skol- och förskolevärld så jag har både ett personligt och samhällsnyttigt engagemang i dessa frågor. Jag kan bidra med nya idéer och ett driv att vilja förändra saker och få saker gjorda.