48. Mikael Öhman

Mikael Öhman, 41, Verkställande direktör, Mariefred

Bor med fru och barn ut utkanten av Mariefred. Merparten av min karriär är inom IT-sektorn där jag främst jobbat med drift och support med stort fokus på automation och övervakning. Senaste sex åren har dock övergott till fokus på odling och driver idag BlueRedGold AB där vi odlar saffran inomhus.

Anledningen till att jag började med odling bottnar sig i miljön för Sverige. Östersjöfrågan är, enligt mig, den i särklass största miljöproblematiken Sverige har. När det gäller Östersjön kan man fokusera på två olika spår. Det första är att rena havet och det andra är att bromsa inflöde av substanser som leder till fortsatt bottendöd. Pga. övergödningen hamnade jag i jordbruket rätt fort och när jag insåg vilken låg självförsörjningsgrad Sverige faktiskt har såg jag en chans att kunna hjälpa till på två stora områden på samma gång. Men för att vi ska kunna jobba med dessa frågor måste utbildningen i Sverige fungera. Det är omöjligt att föra en dialog kring många av de komplexa frågorna om vi inte har grundläggande kompetense inom främst matematik och Svenska. Dessa frågor är komplexa då de, som precis hela vårat samhälle, är direkt länkat med energiproduktion och konsumption. Vad är då min hjärtefråga egentligen? Jo, jag vill se ett robust samhälle och de frågor som får oss dit fortast kommer jag fokusera på först. Men just vatten, det ligger mig extra varmt om hjärtat. Både gällande ditt kranvatten i hemmet och Mälaren.

Delar av kommunen håller i skrivande stund på att byggas ut. Jag ser detta som något väldigt bra, förutsatt att vi tänker till lite extra. Olika områden i kommunen passar för lite olika känsla och vi har alla våra egna delar i vardagen som får oss att trivas extra mycket. Dessa delar vill vi få in i det som byggs nytt men även värna om i det som redan är byggt. Alla vi som bor i Strängnäs kommun ser samhället utifrån där vi själva står. Det finns en hel del enklare praktiska bitar så som att du kan notera en väg som behöver fixas till, en gunga som är trasig eller en plats som känns otrygg. Dessa saker ska du på ett enkelt sätt kunna fotta och skicka in via mobilen. Men sen är det även andra bitar som rör funktioner i kommunen så som skola, trafik och vård. Vissa drivs av kommunen och andra av regionen. Här vill jag se att det blir lättare för oss alla att se vad som görs och vem som gör det. Vi på kommunen kanske inte har direkt ansvar för den funktion du tycker fungerar dåligt, men vi ska kunna hjälpa dig att nå den som är ansvarig på ett så smidigt sätt som möjligt.

Vad kan just DU bidra?

Min största styrka är att tänka utanför boxen. Jag trivs med att lösa olika problem och är en ordentlig idéspruta. Om ni ser mig på stan och har något ni vill dryfta, även utanför det politiska, får ni gärna hojta till. Jag hjälper gärna till inom ramen om rimlig tid såklart. När det gäller den kommunala verksamheten kan jag hjälpa till med att hitta effektivare lösningar på olika områden. Skattepengar är medborgarnas pengar och jag vill verkligen se att de används så effektivt som möjligt och i vissa fall kanske inte alls. Jag kommer värna för gott sammarbete mellan kommun, företag, föreningar och medborgare i allmänhet. De flesta bitarna vi jobbar med blir billigare och bättre av att vi sammarbetar. Nu bör jag tillägga att jag flyttade till denna kommun för att jag ser att den fungerar relativt bra i förhållande till merparten av Stockholm-angränsande kommuner. Det finns extremt goda förutsättningar här för att göra väldigt mycket bra och det vill jag verkligen att vi ska ta vara på. Just gällande ekonomin i kommunen kan jag notera att det är väldigt seriös inställning och fokus. Syns kanske inte utåt men det är viktigt att nämna det för detta är grunläggande för att vi ska ha en bra kommun i framtiden, speciellt i tider som dessa där det är minst sagt oroligt på många platser i landet och i världen i stort. Denna kommun har både förutsättningar för att bli självförsörjande, säker och har redan som det är väldigt många otroligt vackra och härliga platser. Jag är säker på att vi kan få resten av Sverige att söka inspiration av det som kommer hända här de kommande åren, om vi bara lägger manken till och för en konstruktiv dialog.